Calgon

Bilgi Paylaştıkça Artar...

Calgon

Calgon kireç önleyici olarak kullanılan benckiser marka bir üründür.

Şahsıma mail olarak gönderilmiş, belki de bazılarınızın aşina olduğu söz konusu ürünle ilgili bilgiyi de aktarayım size:

“Hani reklamlarda zırt piıt çıkar… “Çamasir makinanızda Calgon’u kullanmazsanız makinanız aha böyle olur ” diyerek paslanmış rezistans gösterilir. Eyvallah hadi öyle olsun doğrudur, olur.
Peki çamaşır makinelerinde kireç koruyucu olarak kullanılan Calgon’a,  1 yıl içerisinde verdiğimiz toplam para ile koruduğumuz rezistansı 4 defa yenisi ile değistirebileceğimiz gerçegi beni reklamın insanlar üzerindeki etkileri konusunda daha çok düşünmeye sevk etti…

Üstelik istediğiniz kadar kireçli su olsun, o rezistans o reklamda görüldüğü hale en erken 3 – 4 yılda geliyor. Bugüne kadar, “Calgon marka kireç koruyucu kullanmasam ve makinem arızalansa, bana servis ücreti ile birlikte bir rezistans kaça mal
olur” sorusunu sormadık…
Gelin şimdi bu soruyu kendimize soralım ve örnegin Vestel marka (wmu1200) çamaşır makinesi olan bir tüketicinin, hiç kireç koruyucusu kullanmadığını varsayarak, aile bütçesine ne kadar bir yük geleceğinin hesabını birlikte yapalım:
Ayda 1 kutu Calgon kullandığınızı varsayalım.
1000 gr lık calgon ( fiyati 8.25 ytl ) / ay
1 yıllık calgon harcaması 99 YTL.
Rezistans+işçilik fiyatı 21 YTL

veya hadi suyunuzu az kireçli varsaydınız ve küçük kutu kullandınız.
500 gr lik Calgon ( fiyatı 4.85 YTL) / ay
1 yıllık calgon fiyatı 58.20 YTL
rezistans+işçilik masrafı 21 YTL

Yukarıdaki her iki duruma görede acayip bri soygun var.

Ayda 1 kg. lik calgon kullanan bir aile, Calgon’a bir yılda verdiği toplam para ile tam 5 defa rezistansını değiştirebiliyor. Aylık tüketimi 500 gr. olan bir aile ise, bir yılda neredeyse 3 defa rezistans değiştirebiliyor. Ya da hadi diyelim ki Calgon’a verdiği 58.20 YTL den 2 defa rezistans değiştirip üstüne de 16 milyon lira da tasarruf etmiş oluyor.

Tasarruf sağladığını söylerek reklam yapan Calgon ile ilgili olarak yaptığım hesap ortada. Karar sizin…

Bizde ne yaptık… Bu hesabı bir de Calgon yetkililerine soralım dedik. Biz mi matematik hatası yapıyoruz acaba di mi?

Konu ile ilgili olarak Calgon kategori Müdürü Gürhan Barkın, Calgon’un sadece rezistansı değil, makinadaki diğer parçaları da koruduğunu iddia etti. Fakat Gürhan bey, kireçlenme sebebiyle arızalanmaların büyük bir bölümünü, rezistanslarda oluştuğu ayrıntısını da gözden kaçırdı. Kaldı ki, firma reklamlarında, calgon’un rezistansı koruduğu olgusunun ön planda olduğunu da belirtmek gerekir. Anlatamadık ya da anlamak istemedi tabi. Madem bilimsel araştırmalara bu kadar önem
gösteren bir firmanın yaptığı reklamın, tüketici üzerindeki etkilerini araştırmak için sokağa çıkarak, “calgon, ne işe yarar,
neyi korur” sorularını sorması yeterli olacak.

Ayriıa Calgon kutusu üzerinde ürünün içeriği ile ilgili hiçbir ibare yok. Firma yetkilisi bu sorumuza da, “Bu bir ilaç degil, kanuni bir zorunluluk olsaydı, koyardık” demekle yetindi. Oysa ki, tüketici hakları evrensel bildirgesinde de yer alan “Tüketicinin bilgi edinme hakkı”nı göz önünde bulundurduğumuzda, calgon evrensel bir tüketici hakkını ihlal etmektedir.

Calgon ile ilgili son not : Eğer makineniz çift su girişli ise ve gerektiği zaman sıcak su alıyorsa, rezistansınız hiç bir zaman çalışmaz, dolayısı ile arızalanmaz, dolayısı ile calgon kullanmanıza gerek yoktur.

Reklamlarda gösterilen “bozuk” rezistans, muhtemelen ancak kuyu suyu ile kullanılan bir makineden sökülmüştür. Büyük şehirlerin hiç birinde su bu kadar kireçli değildir. İnanmıyorsanız, bulaşık makinenizin rezistansına bakabilirsiniz. Bulaşık makinesi soğuk su alır ve kesinlikle her yıkamada rezistansı kullanır. Üstünde kireç var mı? İstanbul gibi bir şehirde sular çok kireçli olmadığı için, kesinlikle calgon kullanımına gerek yoktur.

Bilginiz olsun…
Boşuna masraf etmeyin.

ALINTI: http://www.uludagsozluk.com/k/calgon/

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir